Beginnen met boksen? Dit heb je nodig!

Beginnen met boksen? Dit heb je nodig!

Door te boksen werk je aan je aan je fitheid en train je je core, schouders, armen en benen. Ook verbeter je je focus, coördinatie, focus en geef je je zelfvertrouwen een flinke boost. Een bokstraining is enorm intensief, daagt je conditioneel uit en vergroot tegelijkertijd je spierkracht. Als je net begint met boksen dan wil je je eerste training natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. In dit artikel vertellen wij je wat je allemaal nodig hebt als je begint met boksen!

Beginnen met boksen

Boksen is een populaire sport in Nederland. Er zijn talloze boksscholen en bokscursussen, zoals trainingen speciaal voor vrouwen, schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Tijdens een uurtje boksen verbrand je wel 600 tot 800 calorieën: in korte tijd gebruik je veel kracht en energie. Het is dus supergezond voor je. Daarom kun je niet snel genoeg beginnen met boksen en heb je natuurlijk de juiste attributen nodig voor jouw eerste bokstraining(en). Denk bijvoorbeeld aan een paar allround handschoenen en binnenhandschoenen. Ga je thuis aan de slag met boksen? Dan dien je zelf een bokszak en/of een speedball aan te schaffen.

Bokshandschoenen

Als je begint met boksen, dan is het allereerst belangrijk om goede bokshandschoenen te kopen. Er wordt immers niet zonder handschoenen gebokst. Als beginner kun je het beste voor een iets lichtere handschoen kiezen, waarmee je de trainingen gemakkelijk kunt volhouden zonder dat je armen verzuren door het gewicht van de handschoenen. Aan de hand van jouw gewicht en je handomvang kies je de juiste maat bokshandschoenen. Je handomvang meet je door de omtrek van je handpalm te meten. Vanaf de hoek tussen je duim en wijsvinger trek je het meetlint rondom je handpalm door, net onder je knokkels. Je bokshandschoenen mogen niet te wijd zijn, maar ook zeker niet te strak. Je moet gemakkelijk een vuist kunnen maken. Houd ook rekening met eventuele bandages of binnenhandschoenen die ook in je bokshandschoenen moeten passen.

Binnenhandschoenen of bandages

Naast bokshandschoenen heb je ook polsbandages of binnenhandschoenen nodig. Bandages nemen het zweet op en beschermen zo de binnenkant van je bokshandschoenen. Dan gaan ze langer mee. Ook ondersteunen bandages je polsen en beschermen ze je knokkels. Het inzwachtelen van je handen met bandages kost echter aardig wat tijd en daar moet je handig in worden. Binnenhandschoenen kunnen dan iets handiger zijn. Deze zorgen ook voor zweetopname, maar geven minder ondersteuning dan bandages.

Een bokszak of speedball

Ga je thuis beginnen met boksen? Dan is een goede bokszak natuurlijk een must. Wanneer je alleen je stoten gaat oefenen, dan heb je genoeg aan een kleinere bokszak van zo’n 80 tot 120 cm. De bokszak moet stabiel hangen en niet makkelijk alle kanten op swingen. Het is goed om te beginnen met een gewicht van minimaal 70% van jouw lichaamsgewicht. Daarnaast kun je een speedball aanschaffen om aan je snelheid en coördinatie te werken.

Nu ben je op de hoogte van alle benodigdheden om te beginnen met boksen. Klaar? Boksen maar!

Terug naar boven