Alles wat je moet weten over Merlot wijn

Alles wat je moet weten over Merlot wijn

Houdt u van rode wijn? Dan zal merlot wijn zeker bij je in de smaak gaan vallen. Het is een wijn gemaakt van blauwe druifsoorten, zacht van smaak, romig en vol fruit. Heerlijk bij het eten maar ook om gewoon zo te drinken op het terras. In dit artikel nemen we u mee in de geschiedenis van merlot, vertellen we wat meer over de druifsoort en bij welke gerechten deze wijn echt een aanrader is.

De smaak van merlot

Allereerst nog even over hoe een typisch merlot wijntje proeft. We noemden al de romige smaak en vol fruit. En dat het gemaakt is van een blauwe druifsoort: de merlot druif. Deze druifsoort is een klassiek druivenras dat men in de Bordeauxwijnen verwerkt, samen met andere Franse wijnen als Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De smaak van de merlot wijn is fruitig. Zo zult u de smaken framboos, pruimen en donkere kersen erin terug proeven. Maar ook komen diverse mineralen, ceder, tabak, vanille, kruidnagel en mokka terug als smaak. Over smaak valt natuurlijk nooit te twisten, maar voor menig rode wijn liefhebber klinkt dit als muziek in de oren.

Merlot druif

Leg je de de merlot druif naast andere druiven dan valt zeker de grootte van de merlot op. Het is redelijk groot in vergelijking met soortgenoten. Ook heeft het een iets dunnere schil. Van alle blauwe druiven wordt de merlot druif als eerste geoogst. Dat betekent ook dat de druif goed samen gaat met een koud klimaat. De geur van de druif kenmerkt zich als licht zoet en rood fruit (bijvoorbeeld kersen).

Geschiedenis van de merlot wijn

Voor de geschiedenis van merlot moeten we echt helemaal terug naar het begin. Letterlijk. Want volgens de verhalen wordt merlot al sinds het begin van de jaartelling gemaakt in Bodeaux. De naam merlot komt van het Franse woord ‘merle’, wat merel betekent. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk bij het gegeven dat merels gek zijn op blauwe druiven. Een andere reden kan zijn dat de kleur van de druif overeenkomt met de kleur van een merel.

Ondertussen is de merlot wijn steeds meer te vinden over de hele wereld. Zo heeft de druif in de jaren ‘70 pas zijn introductie gedaan in Chili. De Chileense merlot is bijvoorbeeld geconcentreerder en uitgesprokener dan de meer subtielere Europese versie.

Fijne combinatie met rood vlees

Een merlot uit een vrij koel klimaat als Bordeaux is heel goed te combineren met gerechten. Het past vooral goed bij rood vlees, dankzij de slanke middelzware stijl. Denk aan:

  • Biefstuk (met frites en groene salade)
  • Eendenborstfilet met granaatappelsaus
  • Lamsbout
  • Barbecuevlees
  • Spareribs
Terug naar boven