Een beetje spanning is over het algemeen niet slecht. Zo zorgt spanning ervoor dat je alerter bent en sneller kunt reageren in situaties. Spanning ontstaat vaak tijdens situaties waar er gepresteerd moet worden. Dat kan bijvoorbeeld een belangrijke presentatie of examen zijn. Wanneer de spannende situatie voorbij is, zal de spanning normaal verdwijnen zodat zowel het lichaam als de geest kunnen herstellen. Maar wanneer er situaties plaatsvinden waarin er te veel van je gevraagd wordt, en dat op continue basis gebeurt, kun je negatieve stress ervaren. Zo ben je snel moe, geïrriteerd en is het lastig om te ontspannen. Andere klachten zijn hoofdpijn, weinig energie, continu gespannen zijn en vervelende slaapproblemen hebben. In deze blog worden drie tips behandeld om beter met stress om te gaan. Wil je snel inzicht krijgen hoe je ervoor staat qua gezondheid? Doe dan de premium health check!
Plan je week strategisch in
Alles begint met het monitoren en plannen van je week. Als eerste moet je weten waar de stress vandaan komt en hoelang dit al speelt. Zo kun je langzaam beginnen om de stress af te bouwen. Het is tenslotte geen simpel proces wat je binnen een week even kunt oplossen, het vergt inzet en kost tijd. Om te beginnen moet je om een weekplanning maken, dit kost slechts enkele minuten. Hierbij maak je gebruik van het 4 anti-stress-S-en.
- Slaap à Slaap staat met stipt op plek 1. Maak van slapen de hoogste prioriteit en slaap net zo lang totdat jij je uitgerust voelt. Probeer zelfs af en toe overdag nog even een dutje te doen, dit komt het stressniveau ten goede.
- Sportà Na voldoende slaap is sporten één van de belangrijkste activiteiten om stress te verminderen. Dit hoeft niet te betekenen dat je elke dag keihard moet te sporten. Eén stevige work-out per week is al genoeg om je stress te verminderen.
- Stilteà Mediteren is een krachtig wapen om met stress om te gaan. Het doel van mediteren is om innerlijke rust te creëren. Even een korte periode nergens aan denken en deze rust neem je mee voor de rest van de dag. Probeer minimaal 10 minuten te mediteren per dag. Wat nog beter is om elke dag tweemaal te mediteren, voordat de dag begint en voordat je gaat slapen.
- Spelenà Plan minimaal één keer per maand een dag in waar je werkelijk niets hoeft te doen. Een dag waar je dus geen verplichtingen hebt. Werken op dagen is dan verboden. Wees eens een dag lui, je zult al snel merken dat dit geestelijke rust creëert.
Maak je problemen klein & tastbaar
Grote problemen zorgen voor stress, terwijl kleine problemen vaak relatief eenvoudig op te lossen zijn. Maak daarop van grote problemen meerdere kleine problemen. Stel jezelf de volgende vraag tijdens deze situaties: “Wat is de volgende kleine stap die ik kan zetten”. Stel je bent een student die een groot verslag moet maken. Verdeel dat in kleinere delen, en ga vanuit daar bezig met het bedenken van oplossingen. Je zult al vrij snel merken dat je zo minder moeilijk naar de problemen kijkt, en deze sneller weet op te lossen.
Neem je leven wat minder serieus
Relativeringsvermogen is een belangrijke eigenschap wanneer het gaat om omgaan met stress. Hoe groter je iets maakt, hoe meer stress je hier automatisch aan koppelt. Het leven draait om meer dingen dan alleen maar werk. Je moet in een mindset komen waar je ziet dat werk belangrijk is, maar dat andere dingen belangrijker zijn zoals je familie of gezondheid. Voor meer informatie bekijk eens deze website over gezondheid door te klikken op de link.