Champagne bestellen: altijd wat te vieren

Champagne bestellen: altijd wat te vieren

Wie aan champagne denkt, denkt aan een speciale gelegenheid. Champagne bestellen wordt dan inderdaad veelal gedaan op momenten dat er iets valt te proosten. Een jaarwisseling, een jubileum of op een bruiloft. Champagne hoort er dan gewoon bij. Zeker als horecaonderneming is het goed om dit speciale drankje op voorraad te hebben. Er valt zo vaak wat te vieren!

In dit artikel leggen we u uit welke soorten champagne u kunt bestellen en hoe de wijn wordt gemaakt. Tot slot nog een klein stukje geschiedenis. Het maakt de beleving van dit Franse drankje compleet en dat kunt u weer gebruiken in uw horecaonderneming.

Soorten champagne om te bestellen

  • Brut champagne. Deze wordt het meeste geproduceerd. Het is een droge champagne met 6 tot 15 gram suiker per liter.
  • Demi-sec champagne is een halfdroge champagne. Het heeft een suikergehalte van 33 tot 50 gram per liter.

Ook kunt u champagne onderscheiden door de jaargang:

  • Non vintage champagne. Deze heeft over algemeen een rijping van 15 maanden. Dat maakt dat de champagne een constant karakter heeft van smaak en kwaliteit.
  • Vintage champagne. Deze komt uit een specifiek oogstjaar. De bubbels zijn brut en verschillen jaar tot jaar in karakter. Het rijpingsproces duurt minstens 3 jaren.

Gaat u voor de vintage? Kies dan bij het champagne bestellen voor de Dom Perignon. Deze champagne is vernoemd als eerbetoon aan de toonaangevende monnik met dezelfde naam. Bij hem is het allemaal begonnen.

Geschiedenis zonder bubbels

Champagne bestaat alweer een tijdje. Al in de 15e eeuw dronk met deze wijn, alleen destijds nog in de variant zonder bubbels. De mousserende variant hebben we te danken aan de monnik Dom Perignon. U zag deze naam al eerder voorbij komen in dit artikel. Dom heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van het productieproces. Hij wist een manier te verzinnen waarop men champagne kon bottelen, zonder dat de flessen daarbij explodeerden. Dom kwam met het vastmaken van de kurk met ijzerdraad en het verlagen van de drukkracht in de fles. Het bleken ontdekkingen die Dom Perignon het gezicht van champagne hebben gemaakt.

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne die je vandaag de dag kunt bestellen wordt gemaakt volgens de ‘mĂ©thode traditionelle’. Wat vaak het geval is bij mousserende wijn. Wat kenmerkend is aan deze methode is dat de tweede gisting op de fles plaatsvindt. In eerste instantie heeft de wijn nog niet de herkenbare bubbels. Deze komen pas na de tweede gisting.

Wanneer de wijn toe is aan botteling, voegt de wijnmaker een mix toe van gist en suiker. Daarna wordt de fles afgesloten. Door het toevoegen van gistcellen wordt de aanwezige suiker omgezet in alcohol, waarbij tevens ook de koolzuur ontstaat. En omdat de fles is afgesloten trekt de koolzuur weer in de wijn.

Tot slot wordt er ‘liqueur d’expĂ©dition’ aan toegevoegd. De exacte samenstelling van deze vloeistof verschilt per champagnehuis en per product. Het is een vloeistof op basis van champagne en suiker. Hiermee wordt de champagne aangevuld om het verlies aan inhoud te compenseren. Het is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de champagne.

Champagne bestellen bij de horecagroothandel

Nu en completer beeld heeft van deze heerlijke Franse wijn, kunt u de beleving overbrengen aan uw klanten. Champagne bestellen kan bij uw vertrouwde voordelige horecagroothandel. Zij kunnen u ook op al uw vragen rondom wijn beantwoorden.

Terug naar boven