Online pianoles op een keyboard of digitale piano

Online pianoles op een keyboard of digitale piano

De piano is een instrument dat met twee handen tegelijk kan worden bespeeld. Hij bestaat uit twee verticaal geplaatste harpen waar hamertjes tegenaan slaan. Als je een toets op het klavier of toetsenbord indrukt wordt dit via een ingewikkeld mechaniek doorgegeven aan de hamer. Iedere toets heeft zijn eigen hamer. Een normaal klavier heeft 88 toetsen. De harpen staan in een houten kast en het klavier is altijd horizontaal. Dure piano’s hebben toetsen met een bovenkant van ivoor, maar meestal bestaan ze uit mooi, wit materiaal. De meeste toetsen zijn wit maar er zijn ook zwarte bij. Per octaaf, bijvoorbeeld van C naar C, zijn er 8 witte toetsen en 5 zwarte. Het instrument heeft meestal 2 of 3 pedalen. Als de harpen in een piano horizontaal liggen wordt het wel een vleugel genoemd. De pianist zit op een speciale pianokruk of een pianobank, die in hoogte te verstellen is voor een optimale houding. Je kunt ook eenvoudig online keyboardles volgen.

Online piano leren spelen, kan dat?

Wil jij graag leuke en populaire liedjes leren spelen op jouw piano of keyboard? Met een leuke en betaalbare online pianocursus leer je in snel tempo de basis, en kan je na een aantal weken al verschillende bekende liedjes spelen. Dankzij de duidelijke video’s kun je overal en altijd oefenen. Eventuele vragen kan je mailen of appen naar jouw online muziekdocent.

Keyboard spelen

Keyboard is Engels voor toetsenbord. Het is als muziekinstrument met een kleiner klavier uitgerust, meestal tussen de 6 en 8 octaven. Er zitten in het keyboard 2 luidsprekers, waardoor je de muziek hoort die je maakt Vaak kun je door met de linkerhand een toets in te drukken meteen een heel akkoord spelen. Je kunt keyboard allerlei stijlen instellen van ritmes en begeleidingen van andere instrumenten. Als je dan zelf een eenvoudige melodie speelt, klinkt het als een compleet orkest of muziekband. Een keyboard kan ook als synthesizer worden gebruikt. Dan speel je niet de echte melodielijn, maar begeleid je andere instrumenten. Je kunt hem ook als master gebruiken. Dan sluit je hem aan via een midi-interface aan je computer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Digitale piano

Een digitale piano is een piano waar het geluid digitaal wordt geproduceerd. Dus niet via een klankkast, maar op elektronische wijze. Hij kan er uitzien als een piano, maar ook eenvoudiger. Hij heeft meestal 2 of 3 pedalen, net als een gewone piano. Vaak is hij nauwelijks van een gewone piano te onderscheiden.

Digitale Piano verschillen met akoestische Piano

Het klavier is even groot (of breed) als dat van een piano. Er zijn natuurlijk wel wat verschillen met de piano. Om er een paar te noemen:

  • De prijs ligt meestal lager dan die van een piano;
  • De toetsaanslag is anders, omdat je niet met hamertjes tegen snaren aanslaat, maar alleen een toets indrukt waardoor 2 contacten met elkaar verbonden worden;
  • Hij hoeft nooit gestemd te worden;
  • Hij is veel eenvoudiger te verhuizen;
  • Als je erop speelt met een koptelefoon op en het geluid uitgeschakeld heeft bijna niemand er last van;
  • Hij is een stuk lichter.
Terug naar boven