Programmeren vanaf het begin

Programmeren vanaf het begin

Een computertaal bestaat uit een code die op een computer draait om zo bepaalde taken uit te voeren. Deze code is geschreven door programmeurs. Programmeren is het proces waarbij een machine een reeks instructies krijgt die beschrijven hoe een programma moet worden uitgevoerd. Programmeurs besteden hun hele loopbaan aan het leren van verschillende programmeertalen en tools, zodat ze efficiënt computerprogramma’s kunnen bouwen. Ze kennen de fijne kneepjes van het vak. In dit artikel leer je waarom programmeren belangrijk is in de huidige samenleving en hoe je dit kunt leren.

Programmeren

In de huidige samenleving is programmeren onmisbaar geworden. Het is een zeer nuttige vaardigheid om te beheersen, met het oog op de toekomst. Steeds meer processen in de bedrijfswereld, maar ook in het dagelijks leven, worden aangestuurd door computers. Voor al deze computers zijn programmeurs nodig om bijvoorbeeld besturingssystemen aan te sturen, computerprogramma’s te beheren en elke website te onderhouden. Programmeren kan natuurlijk ook niets meer dan een hobby zijn, die toevallig heel handig is om te hebben. Denk aan het bouwen van games, ontwikkelen van apps, besturen van robots, vliegen van drones, noem het maar op. Veel mensen met deze hobby kiezen voor een bijbaan programmeren, om zo een extra centje te verdienen met het doen wat ze leuk vinden; win, win. 

Talen

Omdat programmeren zo veel verschillende doeleinden heeft, is het verstandig om te kijken waar je de vaardigheden voor wilt gaan gebruiken, voordat je begint met leren. Je kunt ervoor kiezen om te werken in de ICT, of je kunt het laten bij een leuke hobby. Deze keuze is belangrijk voor welke programmeertaal je het beste kunt gaan leren. Er veel verschillende talen. Ontwikkelaars kijken eerst naar de behoeften van de applicatie, zodat ze het beste kunnen beslissen welke talen geschikt zijn om te gebruiken. De bekendste programmeertalen zijn talen zoals javascript, python en html. Met html kun je onder andere websites bouwen, python wordt regelmatig gebruikt voor het maken van apps en als javascript developer kun je bijvoorbeeld computerprogramma’s creëren. 

Leren

Na het kiezen van zo’n programmeringstaal, is het tijd om aan de slag te gaan. Maar waar te beginnen? Je kunt een studie volgen, of een programma bij een particuliere instelling, maar een makkelijke, goedkope en laagdrempelige manier is het volgen van cursussen. Online vind je een oneindig aanbod aan programmeer instructies, oefeningen en video’s. Een voordeel hiervan is dat deze vaak gratis zijn. Ligt programmeren toch niet in jouw straatje, of kies je toch liever een andere taal? Geen probleem. Geld houdt je in ieder geval niet tegen en je zit nergens aan vast. Het enige mogelijke nadeel is dat deze manier veel discipline van je vraagt. Dit impliceert natuurlijk dat je bij andere vormen opleidingen achterover kunt leunen. Leren programmeren is een proces van doen en herhalen. Zo leer je het het snelst!

Terug naar boven